onsdag 10. april 2013

«Den syngende nonne»Av Nils-Petter Enstad


«Søster Smilet» ble hun kalt, den belgiske nonnen Jeanine Deckers, som i 1963 seilte inn på hitlister over hele verden med sin egen sang «Dominique». Den syngende nonne ble en sensasjon, og den muntre lille visen, som var en hyllest til den hellige Dominikus, klang godt i øret.


Da hun ble dominikanernonne i 1959, 26 år gammel, var gitaren det eneste hun tok med seg inn i klosteret. Med gitaren og sangen var hun til stor glede for sine medsøstre når hun ved dagens slutt sang sine enkle, selvlagde viser. Det ble gjort opptak av noen av dem, og i 1963 ble «Dominique» lansert som singel. Den solgte enormt og raste oppover på salgsbarometrene, ikke minst i USA. Det var en sensasjon med tanke på at sangen brøt omtrent alle lover som gjaldt for amerikansk platesalg på den tiden: Den var på fransk, den var religiøs, den var lystelig, enkel og folkelig.
Den slo godt an, og hun laget flere plater, men «Dominique» ble hennes eneste «hit». Men oppmerksomheten rundt henne fikk mange unge kvinner til å velge klosterlivet – det kunne visst ikke være så trist likevel.

I 1966 laget Hollywood en film, basert på hennes liv, med Debbie Reynolds i hovedrollen. Jeanine selv var ikke noe glad for denne filmen. Allerede i 1964 hadde hun trukket seg fra artistkarrieren til fordel for sin egen, åndelige utvikling. Men i 1967 trakk hun ut av klosteret og begynte igjen som artist. Hun kom med flere kontroversielle uttalelser, blant annet knyttet til den katolske kirkes syn på familieplanleggig. En av sangene hun skrev i denne tiden var en takk til Gud for p-pillen. Men nå som «den syngende nonne» ikke var nonne lenger, hadde hun heller ikke nyhetens interesse. Hun slet hun med depresjoner og fikk hun et stort rusproblem. Hun flyttet sammen med en venninne, og de to levde åpent som lesbiske. De startet en skole for autistiske barn, men den måtte avvikles. Så fikk hun et skattekrav fra belgiske myndigheter på nesten en halv million kroner – det gjaldt platesalget nesten 20 år tidligere, og hun fikk ikke gehør for at disse inntektene hadde klosteret fått, og de var derfor ikke skattepliktige etter belgisk lov. Hun hadde ingen kvittering, og klosteret nektet å bekrefte donasjonen.

En vårdag i 1985 ble de to kvinnene funnet døde i sin leilighet. De hadde begått selvmord sammen. «Bare Gud vet hva vi har lidd. Vårt håp er at han vil ta imot oss», sto det i avskjedsbrevet de etterlot seg. Det kom få i begravelsen, men de har fått et vakkert gravsted. I 2010 kom boka «The Singing Nun Story. The life and death of Souer Sourire» - det er «Søster Smilet» på fransk. «Søster Smilet» er også tittelen på en halvdokumentarisk, belgisk film fra 2009 som forholdsvis tro følger fortellingen om Jeanine helt fram til hennes tragiske død.

«Den syngende nonnen» ble 51 år. Senere dette året ville hun fylt 80 år om hun hadde fått leve, og det er 50 år siden hun gledet en hel verden med sin enkle, lille vise om den hellige Dominikus. Den er fortsatt verd å lytte til, men den har en klang av vemod ved seg. Bak «Søster Smilet» lå det ansikter av både sorg og smerte.

Ingen kommentarer: